PVV: Meer aandacht voor 'sociale veiligheid' in het OV

Er moet meer aandacht worden geschonken aan de veiligheid in het openbaar vervoer vindt de PVV-fractie. Marechaussees zouden een beveiligende rol moeten bieden op stations en moeten conducteurs in de trein zichtbaarder worden. Dit maakte PVV-kamerlid Barry Madlener bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Heel veel mensen maken zich ontzettend druk over de veiligheid. Als ik zie dat Frankrijk wel die maatregelen neemt, dan vraag ik me af waarom wij dat niet doen", zei Madlener over mogelijke terreurdaden. "De NS maakt zich helemaal geen zorgen, het feit dat een soldaat in uniform niet meer in de trein mag is schrikbarend."

De uitspraken werden door Madlener gemaakt naar aanleiding van de nieuwe vervoersconsessie op het spoor, welke over een jaar in moet gaan, en voor tien jaar zal gelden. Zo vindt hij dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in de nieuwe concessie meer aandacht moet schenken aan 'sociale veiligheid'.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland gaf aan dat de maatregelen die die PVV oppert te hoog gegrepen zijn, en dat de NS al veel aandacht schenkt aan de veiligheid op de stations en in de treinen. "Wilt u een cel in elke trein? Wilt u dat de gaatjes weer in de kaartjes worden geschoten in plaats van geknipt?", vroeg hij zich af. Ook zouden volgens hem de wensen van Madlener niet in de concessie passen.

PVV-er Madlener vindt het ene groot belang dat marechaussees en conducteurs nog meer zichtbaar moeten zijn in de trein. "Ik vind het heel prettig als ik in de trein zit en zie dat die veiligheid serieus wordt genomen. Zoals ik dat op Schiphol of andere luchthavens zie."

Een voorstel van hem was om een SMS-dienst te openen waar reizigers anoniem een onveilige situatie in de trein of op het station kunnen melden.

Bron: Treinreiziger