NedTrain start met modernisering VIRM-dubbeldekkers

In Haarlem wordt aanstaande donderdag door NedTrain begonnen met het opknappen van de VIRM-dubbeldekkers, die als intercity over het spoor rondrijden. Tijdens de modernisering zullen er uiteindelijk 418 rijtuigen worden onder handen genomen, waarna ze vanaf 2016 een stuk comfortabeler en zuiniger weer het spoor op kunnen.

Al eerder werden ook de DD-AR-dubbedekker vernieuwd om vervolgens als intercity te kunnen dienen. Nu wordt de eerste generatie van de VIRM-dubbeldekkers gemoderniseerd, die sinds het begin van de jaren 90 over het Nederlandse spoor rijden.

Restyling

De verbouwde treinen krijgen op de bovenverdieping een inrichting die uitnodigt om te werken en lezen met tweezitsbankjes, terwijl de benedenverdieping met loungebanken en bankjes tegenover elkaar juist informeel is. Ditzelfde concept is ook gebruikt bij de modernisering van het DD-AR naar het nieuwe DDZ-project, waar DDZ voor Dubbeldekker Zones staat. Ook zal het interieur naar verwachting een haast gelijke uitstraling krijgen met deze trein, en zal de voormalige lift aan de einden van de rijtuigen die werd gebruikt voor de 'mini-bar' dienst gaan doen als een bagage-kast.

In 2020 moeten alle rijtuigen zijn aangepakt.