Onderzoek naar nieuwe stations in Barneveld en Apeldoorn

De gemeente Barneveld, Apeldoorn en Amersfoort hopen dat er in de toekomst een stoptrein gaat rijden op het traject Apeldoorn-Amersfoort. Daar rijden nu alleen intercity's. Ook moeten er dan nieuwe stations komen in Barneveld en Apeldoorn.

Afgelopen maandag heeft staatssecretaris Mansveld een bezoek gebracht aan de regio om mee te praten over de toekomstige plannen. Zo zal er de komende tijd een onderzoek plaats gaan vinden door de gemeente Barneveld of een stoptrein op het traject haalbaar zal zijn. De gemeente denkt dat de stoptrein nodig is omdat bedrijventerrein Harselaar wordt uitgebreid. Ook worden er in Barneveld honderden woningen bijgebouwd ieder jaar en dreigt de A1 steeds drukker te worden als knooppunt Hoevelaken de komende jaren op de schop gaat.

Daarom denkt de gemeente erover om het oude station van Stroe weer in gebruik te nemen. Ook zou de ligging van dit station gunstig uit kunnen pakken voor de Defensie, gezien zij in deze omgeving twee kazernes hebben gevestigd. Ook zou het station ideaal zijn voor dagjesmensen en vakantiegangers die naar de Veluwe willen gaan.

Ook hoopt de gemeente op een nieuw station bij bedrijventerrein Harselaar. Dat zou verbonden moeten worden met het huidige station Barneveld-Noord op de Valleilijn. Hier zouden intercities ook een stop op moeten maken.

Ook Apeldoorn heeft oren naar een station aan de westkant van de stad. De gemeente heeft plannen voor een nieuw bedrijventerrein en een woonwijk aan die kant van de stad. Ook zou het station de bereikbaarheid van pretpark Julianatoren, en dierenpark de Apenheul kunnen vergroten.

Bron: Omroep Gelderland