Straks tientallen nieuwe winkels op Amsterdam Centraal

Vanaf volgend jaar zal station Amsterdam Centraal tientallen nieuwe winkels krijgen. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens een rondleiding voor de pers. De winkels worden geplaatst in de westpassage die nu nog in aanbouw is. Deze passage is een van de twee toekomstige passages, en zal de tussen de drie bestaande reizigerstunnels worden gebouwd aan de IJ-zijde.

De twee passages worden naar het aanbod van de winkels ingedeeld. De westpassage, welke zich tegen het einde van dit jaar zal openen. zullen winkels verrijzen op het gebied van beauty, mode en lifestyle. In de oostpassage, die waarschijnlijk een jaar later gereed is, komen winkels voor 'dagverse producten'.

'Poort-vrije passages'

De nieuwe passages bieden straks een vrije doorgang zonder toegangspoortjes tussen het centrum van Amsterdam en het IJ en zijn bedoeld voor reizigers die wat meer tijd te besteden hebben. Om de veiligheid te waarborgen zullen deze wel om 22:00 worden gesloten.

Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat begin 2015 het eerst deel van de nieuwe IJ-hal open zal gaan, aan de achterzijde van het station. Hier komen in totaal 20 winkels, horecavoorzieningen en servicefaciliteiten. Deze 250 meter lange en 45 meter brede hal moet een tweede hoofdentree worden van het station, en bevindt zich onder het busstation.


Eén van de nieuwe geopende reizigerstunnel op het station, die een aansluiting zal vinden op de straks geopende Westpassage.

Bron: De Telegraaf