[upd] Minder treinen Randstad door verstoringen

Door diverse verstoringen waaronder een aantal stroomstoringen rijden er maandagochtend in een groot deel van de Randstad veel minder treinen.

Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgt een stroomstoring voor problemen, waardoor het treinverkeer niet kan rijden tussen deze stations. Het is nog onbekend hoelang deze verstoring duurt.

Een seinstoring zorgt er ook voor dat er ook treinen tussen Schiphol, Hoofddorp, Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Lelylaan rijden. Naar verwachting duurt deze verstoring tot 12.30 uur.

Tussen Woerden, Breukelen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Waddinxveen waren er problemen door een wisselstoring. Hier is het treinverkeer hier inmiddels weer op gang sinds 7:30.

Aan de andere kant van Utrecht, richting Ede-Wageningen, reden tot 9.30 uur 's ochtends geen treinen door een aanrijding met een persoon. Ook tussen Rijssen en Deventer is hier ook sprake van en ligt het treinverkeer daar tot 11:00 uur stil.

Beter OV: "Onaanvaardbaar"

Voor reizigersvereniging Voor Beter OV is de ochtendspits dramatisch verlopen, en zit er volgens hen nog maar één ding op voor spoorbeheerder ProRail: Ogenblikkelijk stoppen met het verwijderen van uitwijksporen en reservewissels, en de energie en menskracht voor de volle 100 % aanwenden om een eind te maken aan de lawine van wissel-,sein- en stroomstoringen die dagelijks over de treinreiziger wordt uitgestort.

Voor Beter OV vindt het onaanvaardbaar dat ProRail op deze manier blijft doormodderen. "Veel energie wordt besteed aan het verwijderen van zogenaamd overbodige wissels, terwijl deze wissels essentieel zijn om uitwijkmogelijkheden bij storingen te creëren. Deze wisselkaalslag verdient heroverweging. Hoe dan ook, dient het aantal storingen aan de spoorweginfrastructuur qua eerst met spoed te worden teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau. Daarvoor is de volledige inzet van ProRail en zijn onderaannemers onmisbaar.", aldus een woordvoerder van de reizigersvereniging.

Bron: Nu.nl