NS verlengt spitstreinen tijdens herfst

De NS rijdt komende herfst met langere treinen. Het gaat om ongeveer dertig procent van de treinen in de spits. Dat heeft de vervoerder bekendgemaakt. Zou moeten er in de ochtend en - avondspits maar liefst 6.000 meer zitplaatsen komen als vorig jaar.

Om extra zitplaatsen in de trein te realiseren worden ook oude treinen weer in dienst gesteld. Het gaat om 19 stuks dubbeldekstreinen van het type DD-AR wat weer in gebruik wordt genomen, die een jaar geleden uit de dienst zijn gegaan vanwege modernisering. Een deel wat niet gemoderniseerd is zal dus opnieuw in dienst worden gesteld.

Ook worden er diverse sprinters rond onder meer Amsterdam, Schiphol, Utrecht en de Flevo-/Hanzelijn verlengd met meerdere en grotere treinstellen.

Rover

De reden van de extra inzet van de treinen in de spits is voortgekomen uit meldingen van reizigersvereniging Rover, die veel klachten kreeg en daarop vervolgens de website volletreinen.nl opende, om meldingen van overvolle treinen te kunnen ontvangen.

Vorig jaar ontvingen reizigersorganisaties veel klachten over volle treinen. Bij Rover kwamen meer dan tweeduizend meldingen binnen. Om het melden makkelijker te maken moet er binnenkort een app komen voor op mobiele telefoons en tablets. Aan de hand van locatiebepaling kan direct worden bepaald op welk traject iemand zich bevindt. Nu wordt er door de NS en Rover via Twitter geanalyseerd waar de klachten vandaan komen, maar deze worden niet altijd in de Twitter-berichten vermeld.

Tellers

De NS gaat tijdens de periode ook zelf analyseren hoe de drukte in de spits verloopt. Zo worden er 'tellers' ingezet die op de drukste trajecten gaan kijken of de prognoses en aannames over de reizigersdrukte wel kloppen, en of de verlengde treinen echt nodig zijn.

In de NS-app wordt de drukte-indicator ook verbeterd en aangevuld. Reizigers krijgen binnenkort ook hier de mogelijkheid om direct volle treinen of andere feedback door te geven.

NS verlengt spitstreinen tijdens herfst, zie hier de DD-AR treinen die weer in dienst gaan komen.

Bron: Foknieuws