Aantal spoorlopers gelijk met vorig jaar

Het aantal meldingen van spoorlopers was vorig jaar met bijna 2.800 vergelijkbaar met 2012. Ondanks er sinds vorig jaar in Eindhoven een speciale meldkamer is ingericht waar met camerabewaking spoorlopers kunnen worden opgemerkt, is het aantal meldingen haast gelijk gebleven.

Gemiddeld worden er landelijk 8 mensen aanhouden die langs het spoor aan het lopen zijn. Hierdoor lopen er dan gemiddeld 33 treinen per dag onnodige vertraging op omdat ze met beperkte snelheid moeten rijden. De spoorlopers lopen vaak zowel onbewust als bewust langs het spoor om als snellere route, maar ook worden er langs het spoor regelmatig honden uitgelaten.

Proef

De meldkamer maakt deel uit van een proef die nog twee jaar duurt. Zodra een centralist op de bewakingsbeelden een spoorloper aantreft, dan stuurt deze een speciale opsporingsagent (BOA) erop af die de zaak dan afhandeld en de persoon weer weg van het spoor begeleidt. Op lopen langs het spoor staat een boete van 140 euro.

Om spoorlopers te weren is er de afgelopen jaren vele geinvesteerd in hekwerk langs het spoor, alsmede in camerabewaking. Dit jaar zal er nog eens tweehonderd kilometer spoor voorzien worden van hekwerk.

Campagne

Dit jaar zal ProRail ook een publiekscamapgne gaan voeren om mensen te waarschuwen tegen de gevaren van spoorlopen. Zo worden er campagneposters op de plekken opgehangen waar spoorlopen een bekend fenomeen is, maar ook op de radio zullen er commercials te horen zijn en zullen recreatiebedrijven beanderd worden.

Vorig jaar vielen er twee doden door lopen langs het spoor.

Zo hangen er posters bij 'hotspots', gaat er een mailing naar recreatiebedrijven en VVV-kantoren en is een radiospot te horen. Vorig jaar vielen er twee doden als gevolg van spoorlopen.

Bron: Foknieuws