ProRail zet spoorlijn Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek te koop

Het oude spoorlijntje tussen Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek staat te koop. ProRail zelf wil van het spoor af, waar al jaren geen trein meer heeft geeft gereden, en welke inmiddels al onbereikbaar is vanaf het echte spoor.

De Drentse spoorlijn is 7 kilometer lang werd tot 1996 door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gebruikt om olie te vervoeren. Doordat het onderhoud van de afgedankte lijn veel geld kost wil de spoorwegbeheerder ervan af. "Slopen kost echter ook tonnen, daarom bieden we de lijn te koop aan, tegen elk aannemelijk bod. Maar wel alleen aan serieuze kandidaten die willen investeren", zei een woordvoerder van ProRail in een filmpje die de lijn aanprijst.

"Het gaat om zes hectare natuurgebied, inclusief spoor, seinpalen, overwegen en een brug uit de jaren '70." De lijn is volgens hem geschikt als filmlocatie of als toeristische attractie, bijvoorbeeld om museumtreinen over te laten rijden. Ook zou het een mogelijkheid kunnen vormen door er een vergelijkbare attractie van te maken net als de rail-fiets op de spoorlijn tussen Groesbeek en Kleve, waarmee bezoekers over het spoor kunnen fietsen met een speciale fiets.

Bron: ProRail