Gouverneur Limburg: 'Maak Maaslijn elektrisch'

De spoorlijn tussen Nijmegen, Venlo en Roermond moet elektrisch worden. Dat wil de Limburgse gouverneur Theo Bovens. Hij wil dat staatssecretaris Mansveld snel een besluit gaat nemen voor elektrificatie en heeft haar daarom een brandbrief gestuurd, aldus de provincie zondag.

Nu kunnen er alleen nog maar dieseltreinen op de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo rijden. Om een bovenleiding aan te leggen zou er ongeveer 175 miljoen euro voor nodig zijn. Het grootste deel zal het Rijk dan voor rekening nemen, maar ook de Provincie Limburg is bereid geld neer te willen leggen

Volgens de gouverneur zou het aanbrengen van een bovenleiding voor minder hinder en vervuiling moeten zorgen en maakt zou de lijn makkelijker te exploiteren zijn. Volgens redacteur Ariën Claij van Treinenweb zou er in de dienstregeling zelfs enige tijdswinst behaald kunnen worden doordat de treinen dan duurzamer kunnen rijden en zelfs sneller kunnen optrekken. Veolia zelf heeft al voor een ander en geëlektrificeerd traject al enkele elektrische treinen in gebruik. Deze zijn aangepast om samen met dieseltreinen te kunnen rijden.


Een elektrische GTW in Maastricht, die mogelijk later ook zelf op de Maaslijn zal gaan rijden.

Bron: De Telegraaf