Mogelijk nieuwe aanbieder voor WiFi in NS-treinen

De NS onderhandelt momenteel met telecombedrijven over de voortzetting van het gebruik van WiFi in de trein. Gezien het contract eind maart 2013 is afgelopen met aanbieder T-Mobile stapt de NS mogelijk naar een andere telecomprovider.

In maart 2010 begon de NS met aanbieden van gratis WiFi functionaliteit in de Intercity-treinen in samenwerking met T-Mobile. Dat contract loopt volgende maand af. Eén van de intenties van het spoorbedrijf is dat het gebruik van het internet wel gratis moet blijven voor de reizigers.

Slechte dekking
De keuze voor T-Mobile was destijds niet erg handig, omdat het bedrijf toen de slechtste dekking van de drie mobiele netwerken had. Hoewel het bereik sterk verbeterd is is de verbinding in de trein niet altijd even stabiel te noemen. Een ander nadeel is dat het internet werd geleverd via Duitse systemen, hierdoor was het niet altijd mogelijk om websites te bezoeken die specifiek voor Nederland bedoeld waren, waaronder de site van Eredivisie live.

Groei
Het gebruik van WiFi is het afgelopen jaar flink gegroeid. Inmiddels worden er nu per dag zo'n 2 miljoen sessies met het internet gemaakt. In het begin van 2012 was dit nog maar 400.000. Deze groei is onder andere te danken aan de uitbreiding van de draadloze facilitieit in de Intercities. Afgelopen jaar is begonnen met de inbouw van het systeem in de VIRM-dubbeldekkers en dit is ook meegenomen bij de verbouwing van de DD-AR dubbeldekkers welke nu een NID/DDZ-dubbeldekker worden.

Bron: Bright