Update aan Treinenweb (versie 1.03)

Het heeft dan even geduurd (vanwege o.a een verbouwing aan mijn slaapkamer), maar er zijn na een aantal maanden weer een hoop verbeteringen en nieuwtjes op Treinenweb uitgerold. In deze update zijn er naast een aantal verholpen fouten (bugs) ook een aantal nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd.

Nieuwe mogelijkheden

Er zijn weer nieuwe mogelijkheden op je favoriete spoorwebsite erbij gekomen. Naast dat we deze vanaf nu mogen introduceren hebben we ook het menu iets anders ingedeeld. Alle zaken die met het spoor en de dienstregeling te maken hebben staat nu vermeld in een nieuw menu 'Spoor'. Ook als er geen evenementen in de 'tracker' links van de site staan, wordt er een melding gegeven dat er niks in de lijst staat. Dat scheelt weer een paar onnodig opgestapelde 'koptitel-blokjes'.

Materieel inzet
Altijd eens willen weten in wat voor trein je zult zitten? Is het dit keer een V-IRM dubbeldekker of een ICM treinstel?
Vanaf nu kan je dat te weten te komen. Ga daarvoor naar naar een bepaald station toe, zoals bijvoorbeeld Woerden, en houd je muiswijzer boven de treinserie (routenummer), er zal dan een popupje verschijnen met het verwachtte materieel. Ook kan je deze weekplanning bekijken via de uitgebreidere inzet-planning.

Deze lijst is een seizoensplanning en wordt overigens niet real-time bijgewerkt. Dus word niet boos op ons als je blijkbaar toch in een DD-AR zit in plaats van een V-IRM, of in een Plan-V terwijl er een SLT beloofd is, wij kunnen er niks aan doen...

Nieuwe stations en automatisch herladen
Al vanaf de nieuwe Treinenweb-versie waar je tegenaankijkt hebben we een mooie overzicht van alle bestaande stations. Vanaf nu kunnen wij deze aan nu nog gemakkelijker updaten voor het geval er nieuwe stations bij zijn gekomen, dus Eijsden is er vanaf nu ook eindelijk weer bij.

Ook worden de actuele vertrektijden op de stations-pagina's automatisch herladen. Dit gebeurt elke dertig seconden. Zo kan je vanaf nu realtime de nieuwste treinen, de laatste wijzigingen en vertragingen zien in de actuele vertrektijden.

Afkortingen
Het spoorjargon kent vele afkortingen, om maar een aantal te noemen: CMK, ATB, WIBO. Wat betekenen die afkortingen nou eigenlijk? Gelukkig hebben wij het voor je opgezocht, en hebben we het in een leuk afkortingen-overzicht verwerkt. Bij enkelen hebben we zelfs een nog duidelijkere beschrijving over de betekenis. Ook de afkortingen van het materieel hebben we hierbij betrokken. Dus als je wilt weten waar ICM voor staat, dan kan je het ook hier nog eens teruglezen.

Treinseries
Welke route legde de trein ook al weer af in een bepaalde treinserie? Op de nieuwe route-pagina kan je het vanaf nu bekijken in een handig overzicht.

Verholpen foutjes

En dat was nog lang niet alles, er mogen nu ook een hoop nieuwe dingen erbij gekomen zijn, maar ook foutjes (de 'bugs') zijn verwijderd. Een kleine opsomming:

  • Bij het stationsoverzicht zag je per abuis ook doorkomstplaatsen, raccordementen en spooroverlopen.
  • De foto's in de foto-overzichten (o.a onder de stations, materieel en sommige reviews) hebben een betere afstand van elkaar.
  • Nieuwsberichten en artikelen worden nu in de zoekopdrachten eruit gefilterd als deze nog niet gepubliceerd mochten worden
  • De datum-notatie is op enkele plekken aangepast naar een beter leesbare Nederlandse notatie.
  • De RSS-feed sorteerde niet op de datum (al iets eerder aangepast), tevens is de RSS-feed uitgebreid.
  • Google indexeert geen verwijderde en niet-actieve nieuwsberichten, reviews etc .meer...

Wat ons te wachten staat

Het is altijd interessant te weten wat ons nog meer te wachten staat. Voor de komende tijd zullen we kijken om de verkleinde foto's (de zgn. thumbnails) in de lijsten wat groter te maken, en we gaan de stationsgegevens nog handiger in gebruik maken.

En dat is niet het enige, er staat nog veel meer op de planning, maar dat merken jullie komende tijd wel...